Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου: Για τον προϋπολογισμό του δήμου

Ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν υπηρετεί τις ανάγκες του παριανού λαού

Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό, με κύριο χαρακτηριστικό την στήριξη των εσόδων του από την τσέπη των δημοτών που υποφέρουν και θα συνεχίσουν να υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Παρά τις κορώνες για μείωση των δημοτικών τελών, είναι αποκαλυπτική  η σύνθεση των τακτικών εσόδων  του δήμου μας. Το 40% προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση. Αν πάρουμε υπόψη μας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των
τακτικών εσόδων προορίζεται για τις ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζομένων, καταλήγουμε σε ένα δήμο που λειτουργεί κατά βάση με έσοδα από τους δημότες του, μέσω της ανταποδοτικότητας και της τοπικής φορολογίας.
Το τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή περιορίζεται σε αναπλάσεις και μικρές παρεμβάσεις και είναι μακριά από την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων που καθημερινά διογκώνονται, όπως η αντιπλημμυρική και η αντισεισμική θωράκιση, η σχολική στέγη, η δημιουργία αθλητικών υποδομών, η ποιότητα της ζωής των κατοίκων στους οικισμούς, οι υποδομές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οδικό δίκτυο κ.ά.
Είναι φυσικά «ανέκδοτο» να συζητάμε αν αυτός ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός ή όχι, όταν διαμορφώνεται ουσιαστικά από το ασφυκτικό πλαίσιο που καθορίζει η κυβερνητική πολιτική, οι αξιολογήσεις των δανειστών και η ΕΕ.
Από την εισήγηση κουβέντα δεν γίνεται για το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση τα "ίδια έσοδα" μαζί με τις Οφειλές Παρελθόντων Ετών (ΠΟΕ) για τους δήμους θα ανέλθουν σε 3,115 δισ. ευρώ, την ώρα που οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ)  περιορίζονται σε μόλις 1,702 δισ. Κουβέντα επίσης για το γεγονός ότι τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και του ΕΣΠΑ, που προβλέπονται για χρηματοδότηση των Δήμων, είναι μηδαμινά μπροστά σε αυτά που προβλέπονται  για την χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών δεν περιλαμβάνονται στις "επιλέξιμες δαπάνες" κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε αποτελούν μέρος  της πολιτικής της "δίκαιης ανάπτυξης" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε:
Δεν «στήνουμε στον τοίχο» τη δημοτική αρχή γιατί δεν παρουσιάζει έναν, όπως λένε «αναπτυξιακό προϋπολογισμό», αλλά γιατί με τη στάση και τα έργα της δεν παλεύει και δεν διεκδικεί απέναντι στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική το αυτονόητο. Δεν ενημερώνει και δεν κινητοποιεί τον παριανό λαό αλλά συμβάλλει στην παραπλάνηση και στον εφησυχασμό του. Βέβαια, η δική μας πολιτική είναι «ξένο σώμα» στις δικές της πολιτικές επιλογές.
Καταψηφίσαμε, λοιπόν, τον προϋπολογισμό όπως καταψηφίσαμε και το τεχνικό πρόγραμμα γιατί είναι πολύ πίσω και απέναντι στις ανάγκες, τα προβλήματα  και στις αγωνίες του παριανού λαού. Εμείς στεκόμαστε ακόμα απέναντι στις νέες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Διοίκηση.
Διεκδικούμε:
  • Τη δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, πολιτική προστασία, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
  • Να σταματήσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, ανταποδοτικότητα, μεταφορά του κόστους στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της υγείας-πρόνοιας και της παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου, των νομικών προσώπων του και των δημοτικών επιχειρήσεων με βάση τις ανάγκες τους.