Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για τη φύλαξη πυρηνικών στον Άραξο

Τη μέρα που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ήρθε η επιβεβαίωση των σοβαρών καταγγελιών που έκανε το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ, ότι έχουν προχωρήσει εκτεταμένες εργασίες και προετοιμασίες στην αεροπορική βάση του Άραξου, προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Όπως αποκαλύπτει στο σημερινό του φύλλο ο «Ριζοσπάστης», σύμφωνα με πληροφορίες, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο. Το περιεχόμενο του εγγράφου έφερε στη δημοσιότητα ενημερωτική ιστοσελίδα
(militaire.gr).
Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά». Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επίσης με απόρρητο έγγραφο.
Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Άραξο «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης.
Σύμφωνα εξάλλου με το δημοσίευμα στο διαδίκτυο, που κάνει εκτενή αναφορά στις καταγγελίες του ΚΚΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οι ΗΠΑ έχουν σχεδιασμό για μεταφορά των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο «φιλικό έδαφος», με την Ελλάδα να θεωρείται ως το πλέον «κατάλληλο».
Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ισχυρότερο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τις συμφωνίες που συνάπτει με τις ΗΠΑ.