Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ερώτηση για τις περικοπές αποδοχών εργαζομένων στους ΟΤΑ

Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο από τη μια να χορηγούνται τα σχετικά επιδόματα και από την άλλη να αφαιρούνται από το μισθό των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. 
Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος έχει ως εξής: 
«Σύμφωνα με το ν. 4354/15 (άρθρο 27) η προσωπική διαφορά που διαμορφώνεται και ισχύει από 01/01/2016
μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου πλην της χορήγησης του επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.
Συνέπεια των παραπάνω είναι:
  • Αν κάποιος εργαζόμενος αποκτήσει παιδί μετά την 01/01/2016, ο μισθός αντί να αυξηθεί μειώνεται, γιατί η οικογενειακή παροχή θεωρείται αύξηση.
  • Αν κάποιος εργαζόμενος ενταχθεί στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος, όπως έγινε πρόσφατα με το άρθρο 98 του νόμου 4483/2017 για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, τότε ο μισθός αυτών των εργαζομένων αντί να αυξηθεί μειώνεται.
  • Αν κάποιος εργαζόμενος μετατεθεί σε παραμεθόριο περιοχή και δικαιούται το επίδομα παραμεθορίου, τότε ο μισθός του αντί να αυξηθεί μειώνεται.
Η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (αρ. Πρωτ. 2/20865/ΔΕΠ/22/04/2016) για το συγκεκριμένο θέμα είναι: “στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά”, η οποία ωστόσο δεν υλοποιείται.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να μην εμφανίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο από τη μια να χορηγούνται τα σχετικά επιδόματα και από την άλλη να αφαιρούνται από το μισθό των εργαζομένων».