Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Εσύ ο κομμουνιστής!

Την ημέρα του Μπλόκου, Γερμανοί, χωροφύλακες και γερμανοτσολιάδες μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα ετών, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης. Οκτώ χιλιάδες κλείστηκαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. 76 εκτελέστηκαν στη Μάντρα, 50 εκτελέστηκαν στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα του Μπλόκου, που σημάδεψε τη νεότερη Ιστορία της πόλης.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή της μέρας της σφαγής, με
μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν στους συγκεντρωμένος από το καλλιτεχνικό δρώμενο και αποτυπώνουν τον ηρωισμό των αλύγιστων κομμουνιστών μπροστά στη φασιστική θηριωδία:
«Ο γνωστός χαφιές της Κοκκινιάς Μπατράνης διακρίνει μέσα στο πλήθος το στέλεχος του ΚΚΕ και λοχαγό του ΕΛΑΣ, Αποστόλη Χατζηβασιλείου και με ειρωνεία τον χαιρετά "τα σέβη μου λοχαγέ" και δίνει το σύνθημα. Αφού με την ξιφολόγχη του βγάζουν το μάτι και του σχίζουν τα μάγουλα, τον περιφέρουν ανάμεσα στο πλήθος ζητώντας του να προδώσει. Η απάντηση του ΕΛΑΣίτη λοχαγού ήταν "Πατριώτες, σηκώστε το κεφάλι, μη φοβάστε. Δεν πρόκειται να προδώσω κανέναν". Σέρνεται για να κρεμαστεί αναίσθητος. Λίγο πριν το τέλος του ψέλλισε: "Πατριώτες εκδίκηση"!!!
Ακολουθεί ο Γραμματέας της ΚΟΒ Κιλικιανών του ΚΚΕ, Παναγιώτης Ασμάνης που τον κομμάτιαζαν στην κυριολεξία καθώς τον έσερναν για την εκτέλεση. Τον σκότωσε ο ίδιος ο Πλυτζανόπουλος.
Οι δοσίλογοι συνεχίζουν με το δάχτυλο τεντωμένο: "Εσύ εκεί κι εσύ, εμπρός, σήκω. Εσύ ο κομμουνιστής".
Ο Γερμανός δήμιος που βρίσκεται μέσα στη Μάντρα στο πόστο του πίνει συνέχεια ούζο και με το όπλο του συνεχώς εκτελεί. Πίνει, βρίζει, εκτελεί και συνεχώς αναφωνεί "άλες κομουνίστεν καπούτ" (όλοι οι κομμουνιστές είναι τελειωμένοι).
Την ώρα των ομαδικών εκτελέσεων, μια ομάδα ανταρτών με επικεφαλής τους την ξακουστή 19χρονη τότε Διαμάντω Κουμπάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτισσα και ΕΛΑΣίτισσα, κρύβονται στο βόρειο τμήμα της πόλης σε σπίτια συναγωνιστών τους. (...) Η χαρά των Γερμανών είναι μεγάλη γιατί κατάφεραν να συλλάβουν την κομμουνίστρια Διαμάντω Κουμπάκη. Καθώς την χτυπούσαν κατευθυνόμενοι προς τη Μάντρα, η Διαμάντω τους έβριζε και τους απαντούσε: "σαν κι εσάς προδότες εγώ έφαγα 65!". Παρά τον άγριο ξυλοδαρμό της, φθάνοντας στη Μάντρα του μαρτυρίου, λίγο πριν την εκτελέσουν, βρήκε το κουράγιο να φωνάξει: "Μια ζωή τη χρωστάμε, ας μην την πάρουν οι προδότες. Υπάρχουν χιλιάδες λεβέντες. Θα τους εκδικηθούν".
Παρόμοια κατάληξη είχε και η 17χρονη Αθηνά Μαύρου, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Καθώς την έσερναν βίαια στην Οσία Ξένη, για να μαρτυρήσει όσους γνώριζε, φώναξε: "Αδέλφια, ψηλά το κεφάλι, δεν γνωρίζω κανέναν και ας με φάει το βόλι του Γερμανού..."».