Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Επεκτείνει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων ως επιχειρήσεις - Καταψηφίζει το ΚΚΕ και καλεί σε αγώνα (VIDEO)

Με κορόνες περί «αποκατάστασης της δημοκρατίας» και «προστασίας της Δημόσιας Παιδείας» προσπάθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συγκαλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο ήρθε για ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το σχέδιο νόμου κινείται στη γνωστή ρότα της
εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της εξυπηρέτησης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.
Επί της ουσίας, επεκτείνει τους προηγούμενους αντιδραστικούς νόμους Διαμαντοπούλου και Γιαννάκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρει πως «κεφαλαιοποιεί προηγούμενες νομοθετικές επεξεργασίες».
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή διδάκτρων σε πολλές περιπτώσεις, από τα μεταπτυχιακά, μέχρι τα Κέντρα Διά Βίου μάθησης που θα ιδρύονται μέσα στα ιδρύματα, τα οποία μετατρέπονται σε παραμάγαζα της επαγγελματικής κατάρτισης.
Στο θέμα της διοίκησης των Ιδρυμάτων, το σχέδιο νόμου έρχεται να επιβάλει σχήματα που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Την κατεύθυνση αυτή υπηρετεί η θεσμοθέτηση των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που θα αντικαταστήσουν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, με στόχο τη σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με το αναπτυξιακό σχέδιο σε περιφερειακό επίπεδο.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο τομέα. «Η Ανώτατη Εκπαίδευση ιεραρχείται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής, γιατί δεν είναι απλώς ένας χώρος μετάδοσης της γνώσης, αλλά είναι και ο κατεξοχήν χώρος παραγωγής νέας επιστημονικής γνώσης. Και σήμερα που γενικεύεται η άμεση εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην παραγωγή, αυτό αποκτά τεράστια σημασία για τα κέρδη των καπιταλιστών», ανέφερε.
Ο Γ. Δελής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα «αποφασιστικό βήμα για την προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην καπιταλιστική αγορά-ζούγκλα, δηλαδή για το πιο σφιχτό δέσιμό της στο άρμα των καπιταλιστών για να υπηρετήσει τα κέρδη τους, τα οικονομικά και τα ιδεολογικά». Πρόσθεσε πως η κριτική των κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης δεν γίνεται από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, αλλά από τη σκοπιά της ακόμα μεγαλύτερης επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ. Ως παράδειγμα ανέφερε την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, με την οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που ζητάει την κατάργηση όλων των διδάκτρων.
Όπως εξήγησε, με μία σειρά διατάξεις η Ανώτατη Εκπαίδευση μετατρέπεται σε αυτοχρηματοδοτούμενη επιχείρηση:
- Γενικεύεται η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μετατρέποντας τα Ιδρύματα σε μεγάλα εμπορικά μαγαζιά, απ’ όπου θα ψωνίζουν οι φοιτητές-πελάτες.
- Επιχειρείται το άνοιγμα των ΑΕΙ στην πολλά υποσχόμενη αγορά των ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα.
- Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η είσοδος των ΑΕΙ στο μεγάλο παζάρι της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
- Ανοίγουν νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με την οργάνωση Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης.
- Θεσμοθετούνται οι τρεις κύκλοι σπουδών, δημιουργώντας πτυχία πολλών ταχυτήτων.
- Διατηρείται και βαθαίνει η αντιεπιστημονική διάκριση του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Παγιώνεται το καθεστώς ομηρίας για τους συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη συντήρηση των ΑΕΙ.
- Θεσμοθετούνται μαζί με τα επαναφερόμενα Πρυτανικά Συμβούλια τα λεγόμενα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια για να «δέσουν» πιο αποτελεσματικά την Ανώτατη Εκπαίδευση με τις ανάγκες του κεφαλαίου σε επίπεδο Περιφέρειας.
«Αυτό όμως δεν λέγεται Τριτοβάθμια Ακπαίδευση για όλο το λαό. Ανώνυμη εταιρεία θυμίζει που πουλάει εκπαιδευτικά προϊόντα στην αγορά, μια αγορά πανάκριβη για τις λαϊκές οικογένειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Για το πανεπιστημιακό άσυλο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει τη διάταξη του νόμου Γιαννάκου «που δεν σημαίνει και καμία ουσιαστική προστασία του».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και καλεί τους σπουδαστές, τους πανεπιστημιακούς που αρνούνται να γίνουν εργολάβοι των επιχειρήσεων, τους συμβασιούχους να αντιταχθούν στη νέα επίθεση στο δικαίωμα για δημόσια δωρεάν επιστημονική μόρφωση. 

Αίτηση αντισυνταγματικότητας

Η συζήτηση μεταξύ των αστικών κομμάτων διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, που όμως δεν μπορούν να καλύψουν την συμφωνία τους στην ατζέντα που υπηρετεί το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ισχυρίστηκε ότι «ξαναμπαίνει τάξη», με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση που είχε «απορυθμιστεί». Για τα μεταπτυχιακά ανέφερε πως «θα θέλαμε να είναι όλα δωρεάν, σήμερα δεν είναι ρεαλιστικό αυτό», θεωρώντας προφανώς ως ρεαλισμό να βάζουν οι φοιτητές βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Εστιάζοντας σε δευτερεύουσες και τριτεύουσες πλευρές του νομοσχεδίου, οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ισχυρίστηκαν τάχα ότι η κυβέρνηση ακυρώνει τους προηγούμενους νόμους, ενώ στην πραγματικότητα κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επιφέρει «οπισθοδρόμηση, εσωστρέφεια, συγκεντρωτισμό και υπερρύθμιση», ενώ τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.
Σε ανάλογο ύφος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «γραφειοκρατικό αναχρονισμό», ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση επαναφέρει το άσυλο στο προηγούμενο πλαίσιο.
Εκ μέρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ο Αντώνης Γρέγος το πήγε παραπέρα, προτείνοντας να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και οι φοιτητικές παρατάξεις! Μάλιστα, εκφράζοντας το ταξικό μίσος των φασιστών για τους λαϊκούς αγώνες, χαρακτήρισε φοιτητικές παρατάξεις και συσπειρώσεις ως «εγκληματικές συμμορίες», ονοματίζοντας μεταξύ άλλων το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Επικαλούνται υποκριτικά το Σύνταγμα 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την υποκρισία όλων των αστικών κομμάτων. «Έχουμε το κλασικό παιχνίδι του πινγκ - πονγκ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, καθώς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση κατέθετε αίτηση αντισυνταγματικότητας σε κάθε νομοσχέδιο, τώρα το κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Συμπλήρωσε πως το Σύνταγμα προβλέπει ότι όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. «Δε μου λέτε, τα δίδακτρα για τα μεταπτυχιακά τι είναι; Γιατί πληρώνουν, αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό;», είπε. 

O M. Συντυχάκης 

 «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το παρόν σχέδιο νόμου επιταχύνει τις διαδικασίες προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στα πλαίσια του οδικού χάρτη των μνημονίων, των οδηγιών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προωθώντας την ανταποδοτικότητα, την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό στα Πανεπιστήμια», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.  Όπως είπε, «θεσμοθετεί τα δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, την εκπροσώπηση των Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων σε συμβούλια χάραξης της στρατηγικής των ΑΕΙ σε περιφερειακό επίπεδο, την περαιτέρω μετατροπή των ΑΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις παροχής και εμπορίας εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων για την εξασφάλιση ιδίων πόρων για τη λειτουργία τους, σαλαμοποιεί πτυχία και τίτλους σπουδών, παγιώνει και ενισχύει τη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στις ρυθμίσεις που αφορούν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ. Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, η θέση του ΚΚΕ για τους ΕΛΚΕ και τον πραγματικό τους ρόλο μέσα στα ΑΕΙ σε σχέση με την έρευνα, με τις επιχειρήσεις έχει δικαιωθεί πλήρως, καθώς αποτελούν Δούρειο Ίππο για να αλώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης και πρέπει να καταργηθούν.