Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το παράδειγμα των G7


Ούτε ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας θα φέρει η ανάκαμψη, ούτε πρόκειται βέβαια να ανακοπεί η τάση σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Αυτό δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ, που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ...μεροληπτεί σε βάρος του καπιταλισμού. Από τη μελέτη προκύπτει ότι στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, που συγκροτούν τους G7, η μερική απασχόληση γενικεύεται και επομένως η άνοδος στους σχετικούς δείκτες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επίσης, ότι η όποια «ενίσχυση της απασχόλησης» είναι παραπλανητική, καθώς κατά βάση δεν αφορά θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρόσφατη διαπίστωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ότι η προσωρινή/μερική απασχόληση φτάνει στο 75% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως, δίνουν μια καλή εικόνα για το τι έχει να προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη στην εργατική τάξη. Δίνουν, ταυτόχρονα, μια απάντηση και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το «εξιτήριο» που εξασφάλισε από την κρίση.
Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να μην ακούσουμε από την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ο ελληνικός καπιταλισμός θα αποτελέσει εξαίρεση από αυτό που συμβαίνει διεθνώς και μάλιστα στο μπλοκ των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών...