Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Ψηφίστηκε από τα αστικά κόμματα - Με τροπολογία απελευθερώνει πλήρως τη δράση των δουλεμπορικών γραφείων

Ψηφίστηκε από τα αστικά κόμματα το νομοσχέδιο για την «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις».
Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά».
Το νομοσχέδιο που προσφέρει νέες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με την καθιερωμένη και απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος»
Μάλιστα, το σχέδιο νόμου έγινε ακόμη πιο αντιδραστικό, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εργασίας απελευθερώνει πλήρως τη δράση των δουλεμπορικών
γραφείων «ευρέσεως εργασίας». Με την επίμαχη τροπολογία καταργείται και ο τελευταίος περιορισμός που υπήρχε, η μεταβίβασή τους σε διαφορετικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο από εκείνο που τα σύστησε.
Το σχέδιο νόμου εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και προσφέρει νέες διευκολύνσεις στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση επιχειρήσεων και το δεύτερο σκέλος την εφαρμογή διατάξεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, με τα άρθρα 1 έως 12, η κυβέρνηση προχωρά σε απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση εμπορικών επιχειρήσεων. Έτσι η σύσταση μίας επιχείρησης μπορεί να γίνει μέσω της υπηρεσίας «Μίας Στάσης» με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μάλιστα εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
Το νομοσχέδιο ενισχύει παραπέρα τη θέση των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών (π.χ. πρόστιμα, καταγγελίες παραγωγών, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.). Αίρονται επίσης γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, στα αρτοποιεία που σημειωτέον έχουν πλέον και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.ά.
Τροποποιούνται, τέλος, διατάξεις που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από ΕΕ και ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αίρονται γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων από όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων.

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο «υλοποιεί την κοινή στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου, της ίδιας της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων του ευρωμονόδρομου», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι βουλευτές του Κόμματος θα το καταψηφίσουν. «Υλοποιεί την άρση των όποιων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικότητας, όλων εκείνων δηλαδή των διατάξεων και μέτρων που διαμορφώνουν το πλαίσιο για τη διευκόλυνση της εισόδου νέων επιχειρηματικών παικτών, πάντα με άξονα τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε λίγους», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, υπογράμμισε πως «ρίχνει στα νύχια των δουλεμπορικών γραφείων» τους ανέργους, την ώρα που ισχυρίζεται ότι δίνει «μάχη» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Συμπλήρωσε πως με αυτή την τροπολογία, η κυβέρνηση υπερασπίζεται την εργασιακή ζούγκλα και νομιμοποιεί τα ρατσιστικά παραμάγαζα της Χρυσής Αυγής. 
Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης για τις «φωτογραφικές» διατάξεις του νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως αποτυπώνει την αντιπαράθεση μερίδων του κεφαλαίου για το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τα κίνητρα που παρέχει αυτή η νομοθεσία.
Τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης το υπερψήφισαν η ΝΔ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια και η ναζιστική Χρυσή Αυγή το καταψήφισε.
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απέσυρε το άρθρο 19 που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφικό» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι καταγγελίες έκαναν λόγο για άρθρο που αφορούσε ξενοδοχειακή επιχείρησης της Κρήτης, που είχε λάβει επιδότηση και έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ.
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου συζητήθηκε τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του «επείγοντος» και το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις». Και αυτό το σχέδιο νόμου εντάσσεται στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και παρέχει διευκολύνσεις στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.