Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Στη ρότα του αποπροσανατολισμού και της καλλιέργειας κλίματος αναμονής

Στη ρότα του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κινείται η κυβέρνηση με στόχο να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής απέναντι στις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στα Εργασιακά.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» σημείωσε ότι «κινείται σε θετική κατεύθυνση», εμφανίζοντάς το ως «ενισχυτικό» της «εθνικής θέσης», το οποίο ωστόσο όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, δεν
αποτελεί το τέλος, αλλά την αρχή της διαπραγμάτευσης.
Ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, κάνοντας λόγο για «κόκκινη γραμμή». Βεβαίως, έχει πείρα ο λαός από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν παλιότερα οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κ.λπ.
Όσον αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα πράξει ανάλογα.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να καθορίζουν τον κατώτατο μισθό, ωστόσο υπογράμμισε πως «θεωρούμε αυτονόητο ότι οι κοινωνικοί εταίροι ξέρουν την κατάσταση της οικονομίας», επιχειρώντας να κάμψει περαιτέρω τις απαιτήσεις των εργαζομένων. 
Όσον αφορά την πρόταση του ΔΝΤ για νέα μείωση των υφιστάμενων συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών για τους μισθωτούς και συνέχιση των αντεργατικών ανατροπών, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι το Ταμείο είναι «τεχνικός σύμβουλος και οι παρατηρήσεις του έχουν αυτόν το χαρακτήρα».
Προσπαθώντας να αποσιωπήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση στα Ταμεία ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «κληρονομήσαμε έλλειμμα» και «για αυτό αναπροσαρμόσαμε το σύστημα» (σ.σ. Ασφαλιστικό), ενώ για την καθυστέρηση της απονομής των συντάξεων ευθύνεται «το παλιό πολιτικό σύστημα»...